Dødshelgen med eget ugeblad: "Devoción a la Santa Muerte"

Video: Devoción a La Santa Muerte

Video: Devoción a La Santa Muerte

Adgang for private via: Vimeo

Da La Santa Muerte kulten var på sit højeste, blev der udgivet flere ugeblade rettet mod Los devotos. Journalisten Gerardo Cabrera og fotografen Fernando Sandoval arbejdede i 3 år på bladet La Devoción a la Santa Muerte og besøgte hundredvis af tilhængere. Her fortæller Gerardo Cabrera om at deltage i rosarios, om at fremhæve de positive sider af kulten, og om at prøve at undgå de farlige miljøer.

Undertekster på sp / da.

Vocabulario al capítulo (clic)

 • Sustantivos
  altar m
  amor m
  comerciante m
  culto m
  cárcel f
  devoto m
  dinero m
  educación f
  entrevista f
  fe f
  ladrón m
  miedo m (tener miedo)
  muerte f
  oración f
  peligro m
 • promesa f
  revista f
  ritual m
  salud f
  tatuaje m
  trabajo m
  vida f
  Verbos
  comprar >< vender
  creer
  cuidar
  cumplir con
  entregar
  mejorar
  ofrecer
  parecer
 • pedir
  prometer
  proteger
  rezar
  robar
  sacar
  secuestrar
  solucionar
  Adjetivos y otras
  bien adv
  bueno><malo adj
  peligroso adj
  pobre adj
  popular adj

Tilhængere og globalisering

Tilhængere og globalisering
Devotos delante del altar de la Santa Muerte //Foto: Suzan Desezar

En stor del af La Santa Muertes devotos bevæger sig hjemmevant på samfundets skyggeside og mange har berøring med fængselsverdenen, men at kalde hende "de kriminelles helgen" er dog en forenkling. Ifølge Regnar Albæk Kristensen er La Santa Muerte især udbredt i kvarterer, der lever af markeder og handel – på den ene eller anden side af loven – hvilket samtidig er kvarterer, der er følsomme overfor strukturændringer i en globaliseret verden.

De kvarterer blev efter Mexicos indtræden i NAFTA i 1994 stærkt påvirket af den følgende økonomiske usikkerhed. Mange af de handlende blev i løbet af krisen midt i 90'erne trængt ud af det legale marked og ud i en gråzone af kopivarer og smugleri.

Flere beboere kom i berøring med retssystemet. Og i et land hvor lighed for loven i høj grad afhænger af, hvor kvalificeret retshjælp man kan betale sig til – og nogle gange også hvor meget man kan smøre de uformelle hjul i retssystemet – kan man i den situation godt føle behov for hjælp fra højere magter.

Regnar Albæk Kristensen regner sig frem til, at der i 2008 var rejst omkring 1.500 gadealtre – alene i CDMX – og at 30.000 devotos hver måned gik på gaden og bad til La Santa Muerte. Kulten havde på det tidspunkt omkring tre til fem millioner tilhængere i Mexico alene og bredte sig også i USA. *1

Ugebladet Devoción a la Santa Muerte

I et par år udkom flere ugeblade om kulten. I bladene kunne man læse alt om bla. altre, fejringer og tatoveringer, og desuden var der en populær læserbrevkasse.

Da den danske antropolog Regnar Albæk Kristensen og hans mexicanske hustru fotografen Claudia Adeath udgav bogen La muerte de tu lado, deltog Doña Queta i receptionen, og nyheden dækkede flere sider i bladet.

Ugebladet Devoción a la Santa Muerte
Recepción para el libro La muerte de tu lado. Con fotos del antropólogo danés Regnar Albæk Kristensen y la fotógrafa Claudia Adeath
Ugebladet Devoción a la Santa Muerte
Un anuncio en una de las revistas que salieron sobre la Santa Muerte promete que sus oraciones y rituales poderosos atrae Dinero, Salud, Trabajo, Amor...
Ugebladet Devoción a la Santa Muerte
Rap para la Santa Muerte. Artículo en la revista

La Santa Muerte historisk

Dødshelgen med ugeblad 10
Figura que representa la vida y la muerte como elementos dualísticos. Mixteca Baja 200-900 d C. Museo de las Culturas de Oaxaca

De første kilder, der omtaler La Santa Muerte, er antropologen Oscar Lewis der i Los hijos de Sánchez (1961) beskriver hvordan kvinder i 1940’erne og 1950’ernes Mexico i det skjulte udfører ritualer, besværgende ‘novenas’, der i hemmelighed skulle bedes ni nætter i træk for at få utro ægtemænd tilbage.

Den nuværende Santa Muerte er en mere sammensat figur, der virker på flere planer. Hun kan både yde beskyttelse og evt. skade fjender, er både god og ond, både hellig og menneskelig, men dyrkelsen af kulten som en privat, ikke-institutionaliseret tilbedelse, er noget af det, der stadig kendetegner den.

Læs også i e-Bogen om mexicanernes forhold til døden generelt og kraniernes symbolske betydning.

Dødshelgen med ugeblad 10
Mujer vestida de reboso indígena en el altar de La Santa Muerte en Tepito.

Más sobre...

Se e-Bogen for tekster og opgaver. Her finder du også personlige vidnesudsagn fra tilhængere af kulten og billeder af private altre.

Lidt om NAFTA, globalisering og mexicansk økonomi:

I 2014 var det 20 år siden, at NAFTA trådte i kraft. Økonomen Mark Weisbrot gør i The Guardian status over, hvad Mexico har fået ud af aftalen. Eller måske netop ikke fået ud af. Artiklen er på engelsk.

NAFTA: 20 years of regret for Mexico

 

eksternt link
eksternt link

Más sobre La Santa Muerte

Proceso er et mexicansk tidsskrift, der til tider også poster videoer på deres hjemmeside.

Se videoen her Santa Muerte, La guardiana de los Olvidados og svar på følgende spørgsmål:

 1. ¿Cuántos creyentes tiene el culto aproximadamente?
 2. Los creyentes normalmente tienen otra fe también. ¿Cuál?
 3. ¿Qué les pide la gente a La Santa Muerte? Y según el reportero ¿Quién debería darles estas cosas (2.39)
 4. ¿Cuándo surgió el culto primero? ¿dónde?
 5. ¿Cuántos altares se estima que hay en CDMX?

 

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok