Kulturer og kloge hænder i Oaxaca

Staten Oaxaca (udtales: wa-HA-ka) er den femtestørste af Mexicos stater. Geografisk spænder staten over mange forskellige landskaber fra kølige bjerge til den varme Stillehavskyst, og staten kan prale af en svimlende biodiversitet: alene i Oaxaca vokser 12.000 forskellige arter.

Samtidig er det en af de stater med størst antal indígenas. Idag lever her 15 forskellige etniske grupper, og de udgør omkring 30 procent af befolkningen, hvor Zapotec- og Mixteca- kulturerne er de dominerende.

I selve Oaxaca by kan man besøge det glimrende museum El Museo de las Culturas de Oaxaca. Det ligger i det tidligere Santo Domingo kloster, og her kan man finde en spændende gennemgang af statens historie og kulturer, fra de præcolombinske til idag.

Planchen nedenfor viser et udsnit af Oaxacas forskellige kulturer.

Etniske grupper i Oaxaca

Etniske grupper i Oaxaca
Lámina de diferentes culturas de Oaxaca. El Museo de las Culturas de Oaxaca

Levende kulturer, kunsthåndværk og gastronomi

Levende kulturer, kunsthåndværk og gastronomi
Chapulines en el mercado de Oaxaca.
Levende kulturer, kunsthåndværk og gastronomi
Mujeres de Oaxaca vestidas de bonitos rebosos tradicionales.

Ud over sproget har grupperne forskellige traditioner for kunsthåndværk som keramik, træarbejde, vævning og broderi og de forskellige etniske grupper er en levende del af gadebilledet.

Derud over er Oaxaca kendt for sit lækre køkken; man spiser godt i Oaxaca, både på markedet og på dyre restauranter. Af gastronomiske specialiteter kan nævnes chokolade, en stor variation af moles, og det, som nogle kalder fremtidens proteinkilde: Chapulines.

 

Kulturer i Oaxaca
De compra en Mayordomo, "La casa del Chocolate"
Kulturer i Oaxaca
Una gran variedad de chiles se vende en el mercado.
Kulturer i Oaxaca
Vendedoras de tortillas y verduras en el mercado

Oaxacas kloge hænder

Kunsthåndværk i Oaxaca

Kunsthåndværk i Oaxaca

Mujeres artesanas de Oaxaca

Oaxaca er verdenskendt for sine dygtige kunsthåndværkere og mange etniske grupper. Tag med i den cooperative butik Mujeres Artesanas de Oaxaca, og hør en af grundlæggerne, María Aurora, fortælle om sin opvækst i en stor kunsthåndværkerfamilie og om kunsthåndværket i butikken.

3 videoer

Rosa del Mercado

Rosa del Mercado

Rosa del Mercado

Midt i byen Oaxaca ligger markedet El Mercado Benito Juárez. Her kan du møde Rosa fra Teotitlán del Valle, der forklarer betydningen af de vævede mønstre i tæpperne og fortæller om hvad hun gør, når hun keder sig på jobbet.

Cada familia tiene su estilo

Cada familia tiene su estilo

Cada familia tiene su estilo

Byen Teotitlán del Valle tæt på Oaxaca by er berømt for sine smukke plantefarvede og håndvævede tæpper. I Tæpper fra Teotitlán kan du se garn blive spundet, farvet og vævet til de let genkendelige tæpper, der sælges over hele verden.

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok