La Santa Muerte, Dødshelgenen i Tepito, CDMX

Vídeo: Para nosotros la muerte es bien bonita

Vídeo: Para nosotros la muerte es bien bonita

Adgang for private via: Vimeo

Kvarteret Tepito i CDMX har ry for at være utrygt at færdes i, men folk har fundet en effektiv måde at bekæmpe frygten: at blive ven med døden og gøre hende til helgen, La Santa Muerte.

Doña Queta passer La Santa Muertes alter i bydelen. Da hun satte figuren ud på gaden, blev det startskuddet til en hurtigt voksende kult, hvor flere og flere etablerede hus- og gadealtre, og da kulten var på sit højeste, samledes op til 5000 tilbedere hver første lørdag i måneden til bønnemøder foran hendes hus.

Her fortæller Doña Queta om sit personlige forhold til dødshelgenen, om hvordan man bruger votivlys, og om hvad hun mener, at folk beder til La Santa Muerte om.

Undertekster på spa / da

Vocabulario al capítulo (clic)

 • Sustantivos
  altar m
  amor m
  comerciante m
  culto m
  cárcel f
  devoto m
  dinero m
  educación f
  fe f
  manda f
  muerte f
  ofrecimiento m
  oración f
  permiso m
 • promesa f
  renta f
  revista f
  ritual m
  rosario m
  salud f
  trabajo m
  veladora f
  vela f
  vida f
  Verbos
  comprar >< vender
  creer
  cuidar
  cumplir con
 • mejorar
  ofrecer
  parecer
  pedir
  prometer
  proteger
  rezar
  solucionar
  Adjetivos y otras
  bien adv
  bueno><malo adj
  peligroso adj
  pobre adj
  popular adj

Dødshelgenen - La Santa Muerte

Dødshelgenen - La Santa Muerte
Existen muchos rituales y mandas para La Santa Muerte. Aquí un libro sobre rituales de amor a La Santa Muerte.

Antropologen Regnar Albæk Kristensen stødte omkring 2001 på et fænomen i Mexico City, der bredte sig til flere kvarterer og senere til hele landet. Et alter med en helgenfigur, en Santa, der var smukt klædt på og med lys, blomster og røgelse og tequila, blev tilbedt af tilhængere.

Den katolske kirke har en lang række helgener, der er specialiserede i at beskytte særlige samfundsgrupper, fx musikere eller sømænd, så det i sig selv er der ikke noget specielt ved. Hvad der adskiller La Santa Muerte fra de øvrige Santos og Santas er dels, at hun bliver portrætteret som skelet med åbne kraniehuler og blottede tænder, dels at hun er navnløs og ikke, som de øvrige katolske helgener bygger på personer, man mener har levet. Ud over La Santa Muerte, 'Den Hellige Død' eller 'Dødshelgenen', kalder hendes tilbedere hende lang række andre navne: som med mexicanernes forhold til døden, er forholdet til hende personligt.

Doña Queta og mange andre af kultens tilhængere er både katolikker og devotos og ser ingen problemer i det. Fernando Sandoval, der i flere år arbejdede som fotograf på kultens ugeblad, forklarer, at mange går til La Santa Muerte med bønner om mindre tjenester, som de ikke synes, de vil ulejlige La Virgen med.

Ritualerne for hvordan man dyrker La Santa Muerte med lys, røg, røgelse og offergaver, henter inspiration både fra den katolske kirke, cubansk Santería og maya-ritualer, som man ser dem udført visse steder i Chiapas og Guatemala. Tilhængerne videreudvikler selv ritualer og bønner, Mandas, eller lader sig inspirere af nogle af de mange udgivelser med bønner, man kan købe bl.a. i Doña Quetas butik.

Bonita, Flaquita...

Diminuitiv endelsen -ita/ -ito, som indgår i mange af La Santa Muertes navne, udtrykker på spansk gerne et kærligt forhold til det omtalte. Ifølge lingvisten Almandina Cárdenas er der højst sandsynligt samtidig tale om en afsmitning fra Náhuatl, hvor endelsen bruges til at udtrykke respekt.

Ligeså mange forskellige navne los devotos har for La Santa Muerte, ligeså mange forskellige udgaver af figuren fylder hylderne i butikken. Flere af dem er afbildet som halvt skelet, halvt 'levende', og ifølge antropolog Regnar Aalbæk Kristensen er dualiteten, det dobbelttydige, netop et grundtræk ved La Santa Muerte. Hun er både god og ond, hellig og menneskelig. I øvrigt har flere af figurerne en stærk lighed med La Calavera Catrina, tegneren Posadas karikatur. Se evt. afsnittet Caricaturas for mere om La Catrina.

Bonita, Flaquita...
Un sin fin de variaciones de La Santa Muerte decoran la tienda en Alfarería 12.

Veladoras – Votivlys

Las Veladoras er en fast bestanddel af ritualerne og fås i mange farver. Ifølge Doña Queta har farven ingen betydning, men i Chiapas og Guatemala, hvor man også anvender lys rituelt, er der enighed om at rød bruges til kærlighedsanliggende, gul, når det er penge man beder om, blå til uddannelse etc. Se videoen for en forklaring på, hvordan lysene anvendes i ritualerne.

Veladoras – Votivlys
Venta de veladoras
Veladoras – Votivlys
Veladoras delante del altar

Bønnemøder

Bønnemøder
La ofrenda para el difunto marido de Doña Queta.

Hver den første i måneden holdt doña Queta i årevis katolsk inspirerede bønnemøder i Tepito foran alteret.

Da kulten var på sit højeste kunne gaden fyldes med op til 5000 devotos, der kom for at bede sammen og få deres egen Santa Muerte figur velsignet og give den mere kraft i samværet med andre tilhængere.

Efter doña Quetas mand blev dræbt i juni 2016 holder hun ikke flere bønnemøder, men tager stadig imod daglige besøg af devotos fra nær og fjern.

Her et husalter med lækkerier til ære for den afdøde. 

Tjek hvor meget du fik fat i:

1)Doña Queta compró la figura de la Santa Muerte

No la compró: le regaló su hijo

2)Doña Queta siempre sabe lo que los devotos piden a La Santa Muerte

Doña Queta dice que nunca les ha preguntado

3)Sólo se puede usar las velas de la tienda

Doña Queta dice que lo importante es darle luz a la Santa Muerte, no tiene que ser una veladora de la tienda

4)La gente tiene una relación muy personal con la Santa Muerte

5)Cada mes asistieron a los rosarios para La Santa Muerte..

6)El marido de Doña Queta murió...

Du fik / 6 rigtige

Más sobre...

Más sobre...
Una devota ante el altar

Læs mere om kulten, se billeder af private altre og læs eksempler på mandas i e-Bogen.

Om La Santa Muerte i antropologisk perspektiv:

Kristensen, Regnar Albæk:

 • How did Death become a Saint in Mexico? Ethnos, 26 May 2016, Vol.81(3), p.402-424
 • La Santa Muerte in Mexico City: The Cult and it's Ambiguities ; Journal of Latin American Studies, 2015, Vol.47(3), pp.543-566
 • Kristensen, Regnar Albæk og Adeath, Claudia: La Muerte de tu lado. Colección Libros de la Meseta, Casa Vecina, México 2008

Foto: Mange af kultens devotos kommer med sorger og bekymringer og laver deres egne bønner og ritualer. Her ønsker en tilhænger et ritual, der involverer en dukke, og Doña Queta hjælper til uden at stille spørgsmål.

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok