San Cristóbal de las Casas og kulturerne i Los Altos de Chiapas

Kulturer i Chiapas

Staten Chiapas ligger i det sydlige Mexico og en af dens regioner, Los Altos de Chiapas, eller som den nu hedder, Región V Tsotsil - Tseltal, er sammen med Oaxaca de af Mexicos regioner, der har flest etniske grupper og størst kulturel mangfoldighed. Hele regionen er kendetegnet ved:

  • Et højt antal indbyggere, der taler områdets forskellige indígena-sprog.
  • Brugen af traditionelle dragter, især for kvindernes vedkommende (huipiles).
  • Eksistensen af traditionnelle politiske strukturer (indígena-styre).
  • At man praktiserer rituelle religiøse ceremonier og riter, der er uden for kirkens kontrol (både den katolske og protestantiske).
  • En stærk lokal identitet.

Man kunne få det indtryk, at befolkningen har holdt sig upåvirket af den spanske kultur pga. isolation, da mange dele af regionen er svært fremkommelig, men fastholdelsen af egne traditioner og lokale kendetegn skal nærmere ses som en modreaktion på koloniseringens indflydelse og den langvarige diskrimination, som indígena befolkningen har været udsat for gennem tiden *3

For mere om indígena befolkningens vilkår i historisk perspektiv, se også kapitlet om Chiapas historie

Læs mere om emnet i e-Bogens introduktion til San Andrés Larráinzar.

San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal de las Casas blev grundlagt 1528 og var indtil 1892 hovedstaden i staten Chiapas. Byen har sit spanske navn efter Bartolomé de las Casas, der var biskop i Chiapas fra 1544. Bartolomé de las Casas var historiker og dominikanermunk og, i modsætning til mange af sine samtidige, forsvarede han den indianske befolkning mod spanske udbytteres brutalitet.

Byen ligger midt i Joveldalen – Jovel er det lokale navn for byen – i ca. 2000 meters højde, og huser mere end 90 % af indbyggerne i regionen. Regionens levende kulturer trækker antropologer og turister til fra hele verden og giver handel til lokale kunsthåndværkere og arbejde til tilflyttere fra Mexico City og andre latinamerikanske og europæiske lande.

Kulturer i Chiapas
San Cristóbal de las Casas con vista al Ex-convento Santo Domingo al fondo
Kulturer i Chiapas
Una diseñadora que trabaja con tejedoras locales. Nota el tatuaje del Universo Maya, Muk Ta Luch. El huipil es de origen de Chenalhó.
Kulturer i Chiapas
"Real de Guadalupe" con turistas

Mange af byens indbyggere er flyttet hertil af økonomiske grunde eller pga. religøse eller politiske konflikter i deres område.

Mens turisterne koncentrerer sig omkring et par hovedstrøg, trækker markedet i den nordlige del af byen lokale til, både fra byen og fra de omliggende landsbyer. Mange af kvinderne går traditionelt klædt, og på deres huipil kan man se hvilket område de kommer fra.

Se også e-Bogens afsnit om San Juan Chamula og San Andrés Larráinzar og oversigten over huipiles fra forskellige områder.

Kulturer i Chiapas
Venta de gallos en el Mercado del Norte. Mujeres de Zinacantán.
Kulturer i Chiapas
Familia de San Juan Chamula.
Kulturer i Chiapas
Mujer y niña de Zinacantán
Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok