Om forfatter og webfilmsinstruktør Suzan Desezar

Om forfatter og webfilmsinstruktør Suzan Desezar
Forfatter og webfilmsinstruktør Suzan Desezar

Jeg er uddannet cand. mag. i Spansk og Film- og Medievidenskab, har undervist mange år i gymnasieskolen og de seneste år også voksne kursister på Studieskolen.

Udgangspunktet for mine udgivelser er lysten til at formidle spændende og ofte komplekse emner på en engagerende måde og samtidig styrke de studerendes kommunikative kompetencer.

Mødet mellem mennesker står centralt i alt, hvad jeg laver. Jeg rejser selv rundt og interviewer mennesker med noget på hjerte i deres egne omgivelser; ofte mennesker, der normalt ikke kommer til orde.

Min første udgivelse om bander i Mellemamerika, En la pandilla somos familia, vandt Undervisningsmiddelprisen 2016 og blev shortlistet til BELMA, Best European Learning Material Award 2016

  • Se Undervisningsministeriets omtale
  • Se Gymnasieskolens omtale

Hvorfor er kulturelle fællesskaber så vigtige?

Selvfølgelig kan denne udgivelse læses uden at interessere sig for det spørgsmål og man kan bare ‘nyde turen’ i mødet med det overflødighedshorn, som Mexicos kulturer er. En del af min personlige motivation for at lave denne udgivelse er imidlertid baseret på mit tidligere arbejde.

Min første udgivelse handler om bander i Mellemamerika og forsøger at få svar på, hvorfor der er så mange bander, især i nogle af landene i Mellemamerika, og ikke mindst, om der er noget at gøre for at få bandekriminaliteten ned. I den forbindelse interviewede jeg en række aktører, der arbejder med problematikken i regionen.

At opsummere alle de mange forskellige pointer, lader sig selvfølgelig ikke gøre her på få linier, men en af de ting, som jeg kom frem til, var imidlertid, at for en stor del af bandemedlemmerne var gruppeidentiteten i banden deres primære sociale og kulturelle identitet. Derfor var tilbuddet om at indgå i andre, positive kulturelle fællesskaber, en central del af mange af de projekter, der arbejdede med resocialisering i regionen, hvad enten der var tale om kunstprojekter eller religiøse organisationer og fællesskaber.

Kulturer i Mexico – positive kulturelle fællesskaber.

Mexicos mange kulturer udgør i sig selv en uerstattelig rigdom, som fortjener vores dybe respekt på linie med fx. de arkitektoniske vidundere, som vi turister besøger i stort mål.

Samtidig fungerer sprog, kunsthåndværk og traditioner som konkrete udtryk, der viderefører en stor underliggende viden. Forsvinder denne viden, som vi i mange tilfælge ingen idé har om, hvordan man er kommet frem til, vil den ikke kunne genskabes.

Som nævnt andre steder i materialet, oplever levende repræsentanter for Mexicos oprindelige kulturer langt fra altid den respekt, de fortjener.

Jeg håber, at mødet med de mange forskellige mexicanere i interviewene vil være med til at skabe synlighed om, at historien ikke kun skrives af den kulturelle elite, og om hvor stor del af den kulturelle rigdom vi kan takke Mexicos mange, ikke mindst oprindelige, kulturer for.

Se en oversigt over de mange emner i materialet i Temaoversigten eller læs hvordan du bruger de forskellige dele af materialet

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok