Carlos Reyes og hans samarbejde med Mayavævere

Carlos Reyes er fra Mexico City og har desuden boet flere år i New York, hvor han blev interesseret i cooperative kunstprojekter.

I sit nuværende kunstprojekt, "Acciones de colaboración con grupos de tejedoras en México a través del teñido con tintes naturales y el uso de telar de cintura", samarbejder han med lokale vævere fra flere af Mexicos stater, og her er han i Chiapas.

Samarbejdet med væverne er samtidig et møde mellem to meget forskellige dele af mexicansk kultur: Carlos Reyes priviligerede middelklassebaggrund og de til tider økonomisk hårdt stillede indígenavævere. Hør ham præsentere sit projekt og fortælle om sine oplevelser i de følgende videoer fra Pantelhó, Magdalena og San Juan Chamula og få et indblik i de lokale indígena-kulturer.

Vídeo: Me enamoré de Chiapas

Vídeo: Me enamoré de Chiapas

Adgang for private via: Vimeo

I San Cristóbal de las Casas ligger det smukke Casa Na Bolom. Ud over at være museum for den danske arkæolog Frans Blom og hans schweiziske hustru Gertrudy Duby Bloms arbejde med Lacandonske indianere, fungerer stedet som hotel. Samtidig tilbydes kunstnere og videnskabsmænd, der arbejder med indígena-kulturer, kortere eller længere ophold i studieboligen.

Kunstneren Carlos Reyes er i Chiapas for at samarbejde med lokale vævere om sit projekt med naturfarver. Hør ham selv fortælle hvordan han endte i Chiapas og om projektets flere formål.

Vocabulario al capítulo (clic)

 • Sustantivos
  artista m /f visual
  Mercadotecnia f
  Artes Plásticas m pl
  proyecto m
  arte m
  tintes naturales
  residencia de artista f
  comunidad f
  textil m
  telar
  artesano
 • huipil m
  coladera f
  carrera f
  colaboración f
  objetivo
  contaminación
  Verbos
  aceptar
  contaminar
  enseñar >< aprender
  pasar
  perder/ie
 • regresar
  teñir
  tirar
  usar
  vender >< comprar
  viajar
  adjetivos y otros
  a cambio
  consciente
  vario
En textilkunstner i Chiapas 19-21
Carlos Reyes muestra un ensayo de su proyecto.
En textilkunstner i Chiapas 19-21
Carlos copia los antiguos diseños Maya, aquí en San Juan Chamula
En textilkunstner i Chiapas 19-21
Carlos muestra la lana teñido de Grana Cochinilla.

Plantefarver, Maya mønstre og samarbejde med lokale vævere.

Carlos Reyes fra CDMX er i Chiapas i forbindelse med sit kunstprojekt "Acciones de colaboración con grupos de tejedoras en México a través del teñido con tintes naturales y el uso de telar de cintura".

Hans udgangspunkt for arbejdet med plantefarver er Leticia Arroyos bog Tintes naturales mexicanos. Inspirationen til arbejdet med indígena mønstrene har han hentet i William Morris bog, Living Maya (Presencia Maya), hvor mønstrene og deres symbolik, ifølge Morris, kan dateres tilbage til Mayakulturen.

I samarbejdet væves stiliserede arbejder med lokale mønstre i en palet af nuancer og hver væver får en enkelt plantefarve at arbejde med.

I mødet med de dygtige vævere bliver der udvekslet viden begge veje. Væverne bruger planter, der vokser i deres område og ikke alle planterne er gengivet i bogen. Til gengæld kan Carlos Reyes bidrage med viden om farveteknikker og hvordan man kan gøre farverne mere holdbare.

Foto: Suzan Desezar
En el primer encuentro con las tejedoras de Magdalena se discuten diseños y tintes naturales

Más sobre...Casa Na Bolom

Casa Na Bolom i San Cristóbal de las Casas blev grundlagt i 50'erne af den danske arkæolog Frans Blom og den schweiziske fotograf Gertrude Duby. Den fungerer som museum for kulturerne i Los Altos de Chiapas med et spændende bibliotek, kulturhus med løbende udstillinger og koncerter og hotel.

Derudover støtter organisationen forskellige projekter og udgivelser, bla. denne pixiudgive af Walther F. Morris jr. s arbejde med textiler :Guía textil de los Altos de Chiapas

Se organisationens hjemmeside: Casa Na Bolom

For mere viden om La asociación Na Bolom og grundlæggerne.

 

 

Más sobre...Casa Na Bolom
Casa Na Bolom, San Cristóbal de las Casas
Más sobre...Casa Na Bolom
Patio en Casa Na Bolom
Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok