Om materialet: fokus på den gode historie

Mexico er et land med mange udfordringer, ingen tvivl om det. Mange mexicaneres hverdag, særligt i staterne tæt på USA, er præget af korruption, vold og kriminalitet – det billede af Mexico når os dagligt gennem medierne.

Denne udgivelse vender blikket den anden vej. Selv om de forskellige problemstillinger stikker hovedet frem i visse af kapitlerne, er fokus et helt andet: at vise hvor rig og mangesidet Mexicos kulturer er og give ordet til mexicanerne selv.

Fællesnævneren for de kulturer, som man bliver præsenteret for i denne bog er, at de alle stammer fra folkekultur i en eller anden form. Om det så er slang, humor, Mariachimusik, forholdet til døden eller indígena kultur: alle er dele af Mexicos mange ansigter.

Læs mere om brugen af materialet .

  Emner i materialet og kort over Mexico

  Fokus i materialet er på storbykulturer fra CDMX, Ciudad de México, og kulturer fra staterne Oaxaca og Chiapas. I e-Bogen finder du flere oplysninger om Mexicos 32 stater, befolkning og historie.

  Find stederne på Googles kort over Mexico.

  Økonomi

  Økonomi

  La riqueza está mal distribuida

  Nu er det ikke det, man hører mest om, når talen falder på Mexico, men der er faktisk store penge i landet. Hvorfor så mange mexicanere alligevel flytter til fx. USA, kan du få en idé om i dette afsnit. Undertekster på da / sp

   

  Døden

  Døden

  El tema de la muerte

  Mexicanerne har et lidt mere muntert forhold til døden end i andre vestlige lande. At det forhold ikke kun er af nyere dato, kan man høre om i dette afsnit. Undertekster på da / sp

  Humor

  Humor

  Donaldo Trump en el Museo...

  Mexicos forhold til USA er ikke blevet mindre kompliceret efter, at Donald Trump blev valgt som præsident. På karikaturmuseet får vi et indtryk af, hvordan mexicanerne forholder sig til ham og til andre af livets udfordringer. Undertekster på da / sp

  Guadalupe

  Guadalupe

  Madre Tierra o La Virgen

  Misa y La Guadalupana

  Mexico er fuldt af santos og santas, men der er én, der samler alle mexicanere og er en vigtig del af fortællingen om mexicanerne som ét folk: La Virgen de Guadalupe. Undertekster på sp/da.

  Kom med til privat messe og hør La Guadalupana, eller lær mere om hvor La Guadalupe stammer fra.

  Undertekster på spa / da

  Kulturer i Mexico City, CDMX

  Læs om jordskælv og storbyen Ciudad de México CDMX

  Slang og rap

  Slang og rap

  Jerga mexicana

  Una batalla de rap

  Bellas Artes er mødested for unge fra hele Mexico City, der enten skater, battler på rap eller bare hænger ud.

  Find ud af hvad de forskellige mexicanske slangudtryk betyder, eller prøv at følge med, når fire fyre battler i rablende tempo. 2 videoer

  Mariachikultur

  Mariachikultur

  Me siento orgulloso de ser Mariachi

  Guadalajara en Garibaldi

  El traje de gala

  Santa Cecilia & El día del Mariachi

  At blive Mariachi går normalt i arv fra far til søn, men sådan var det ikke for José Carlos. Hør ham fortælle om sin dagligdag på Mariachiskolen, kom med en søndag på Plaza Garibaldi og syng karaoke, find ud af, hvor mariachi dragten stammer fra, og kom med til fest for musikernes skytshelgen, Santa Cecilia: dette kapitel handler om mariachimusikernes kulturelle 'broderskab'. 4 videoer

  Døden som helgen

  Døden som helgen

  Para nosotros la muerte es bien bonita

  Devoción a la Santa Muerte

  Mens mexicanerne generelt har et mere afslappet forhold til døden, voksede en kult frem i Tepito sidst i 90'erne, hvor man ligefrem tilbad La Santa Muerte. Hør kultens vogter, Doña Queta,fortælle om sit forhold til La Santa Muerte og dem, der besøger hendes alter, og hør journalisten, der besøgte flere hundrede private tilbedere, fortælle om den indsigt han fik. 2 videoer.

  Undertekster på spa / da

  Indígenakulturer

  Chiapas og Oaxaca

  Chiapas og Oaxaca

  Chiapas

  Oaxaca

  Chiapas og Oaxaca er de to stater i Mexico, hvor der lever flest indígenas, og de følgende to afsnit handler om Mexicos levende kulturer. Se først introduktionen med sprogforskeren Almandina Cárdenas eller gå direkte til afsnittene om Chiapas eller Oaxaca.

  Indígena sprog & kulturer

  Indígena sprog & kulturer

  Diversidad de Lenguas y culturas

  Mexico kan prale af at være et af de lande i verden, hvor der, ved siden af spansk, tales flest forskellige sprog.

  Sprogforskeren Almandina Cárdenas fortæller om kulturel og biologisk diversitet og om, hvordan hvert sprog åbner et vindue til en anden verden. Undertekster på sp / da

  Chiapas historie

  Chiapas historie

  Erasto Urbina García

  Navnet Erasto Urbina García er tæt knyttet sammen med indígena -bevægelsens historie i Chiapas. Det er en historie om udbytning, pistolmænd og mordattentater, men også om indígena -kultur, politisk engagement og mod, og om vigtigheden af at lære sprog.

  Hans datter Rosa Isabel Urbina Zepeda fortæller historien i 5 videoer.

  Vælg undertekster på da / sp

  Teknologi og traditioner i San Andrés Larráinzar

  Introduktion til Chiapas

  San Andrés Larráinzar er en af de byer i højlandet, hvor man er bevidst om sin kulturarv og fortsætter traditionerne samtidig med, at man lever i nutiden. Andrés Ruiz fortæller i en række videoer om sit liv, sine drømme og byens traditioner.

  En mand med planer

  En mand med planer

  De hecho tengo otros planes

  Andrés Ruiz er kun 20, men har lige åbnet sin egen forretning med reparation af mobiler, foto og hvad der ellers er brug for i en landsby i højlandet. Hør ham præsentere sin by, sig selv og sine planer.

  Undertekster på sp

  Maya rap og rock

  Maya rap og rock

  Maya Rock & Rap

  Blandt unge er det mere populært at tale spansk end tzotzil, men flere og flere synger rock og rap på deres eget sprog. Hør Andrés fortælle hvorfor han skriver tekster på tzotzil, og hør musikvideoer fra San Juan Chamula og Yucatán.

  Undertekster på sp / da

  Karneval og hellige bjerge

  Karneval og hellige bjerge

  Carnaval en Larráinzar

  Tierra Sagrada

  Andrés og Neemías fortæller her om karnevallets traditioner og betydning, og om landsbyens hellige bjerg, Chanalum. 2 videoer.

  Undertekster på sp / da

  Mayamytologi & textilkunst i Chiapas

  Mayamønstre

  Mayamønstre

  Mayamytologi og textilkunst

  Selv om ikke alle væverne kender mønstrenes oprindelse, kan der trækkes en linie tilbage til antikke maya -mønstre, som man ser dem afbildet på steler i maya-templer.

  Mønstrene er hentet fra mayaernes mytologi og verdensanskuelse og er en del af deres kulturelle overlevering.

  En textilkunstner i Chiapas

  En textilkunstner i Chiapas

  Me enamoré de Chiapas

  Hasta en la calle he teñido

  Las tejedoras felices de Pantelhó

  Textilkunstneren Carlos Reyes, der selv er fra Mexico City, er i Chiapas for at realisere et kunstprojekt i samarbejde med lokale indígena-vævere. Han fortæller her om projektet og om mødet med de lokale vævere, der samtidig er et møde mellem to meget forskellige dele af mexicansk kultur.

  Vi følger ham til Magdalena, San Juan Chamula og Pantelhó i Chiapas.

  Undertekster på sp / da

  Petrona fra Chamula

  Petrona fra Chamula

  Petrona de San Juan Chamula

  I San Juan Chamula bliver den lokale tzotzil-kultur og traditionerne meget bevidst bevaret og fornyet.

  Petrona Patishtón fortæller om den særlige dragt, som gør kvinderne fra Chamula meget genkendelige, om sprog, plantefarver og sit eget arbejde.

  Undertekster på da / sp

  Oaxacas kloge hænder

  Introduktion til Oaxaca

  Kunsthåndværk i Oaxaca

  Kunsthåndværk i Oaxaca

  Muchos artesanos empezamos...

  Máscaras y alebrijes

  Huipiles de Oaxaca

  Oaxaca er verdenskendt for sine dygtige kunsthåndværkere og mange etniske grupper. Tag med i den cooperative butik Mujeres Artesanas de Oaxaca, og hør en af grundlæggerne, María Aurora, fortælle om sin opvækst i en stor kunsthåndværkerfamilie og om kunsthåndværket i butikken, der samtidig er en introduktion til Oaxacas forskellige kulturer.

  Undertekster på da / sp

  Rosa del Mercado

  Rosa del Mercado

  El Colorido es lo que atrae a la gente

  Midt i byen Oaxaca ligger markedet El Mercado Benito Juárez. Her kan du møde Rosa fra Teotitlán del Valle, der forklarer betydningen af de vævede mønstre i tæpperne og fortæller om hvad hun gør, når hun keder sig på jobbet.

  Cada familia tiene su estilo

  Cada familia tiene su estilo

  Cada familia tiene su estilo

  Byen Teotitlán del Valle tæt på Oaxaca by er berømt for sine smukke plantefarvede og håndvævede tæpper. I videoen kan du se garn blive spundet, farvet og vævet til de let genkendelige tæpper, der sælges over hele verden og høre om arbejdsfordelingen i byen.

  Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
  Yderligere information findes under Cookies
  Ok