Emner i materialet og kort over Mexico

Fokus i materialet er på storbykulturer fra CDMX, Ciudad de México, og kulturer fra staterne Oaxaca og Chiapas. I e-Bogen finder du flere oplysninger om Mexicos 42 stater, befolkning og historie.

Klik for at finde stederne på googles kort over Mexico.

Økonomi

Økonomi

Nu er det ikke det, man hører mest om, når talen falder på Mexico, men der er faktisk store penge i landet. Hvorfor så mange mexicanere alligevel flytter til fx. USA, kan du få en idé om i dette afsnit.

Vælg spanske eller danske undertekster.

Døden

Døden

Mexicanerne har et lidt mere muntert forhold til døden end i andre vestlige lande. At det forhold ikke kun er af nyere dato, kan man høre om i dette afsnit.

Vælg spanske eller danske undertekster.

Humor og satire

Humor og satire

Mexicos forhold til USA er ikke blevet mindre kompliceret efter, at Donald Trump blev valgt som præsident. På karikaturmuseet får vi et indtryk af, hvordan mexicanerne forholder sig til ham og til andre af livets udfordringer.

Vælg spanske eller danske undertekster.

Slang og rap

Slang og rap

Bellas Artes er mødested for unge fra hele Mexico City, der enten skater, battler på rap eller bare hænger ud.

Find ud af hvad de forskellige mexicanske slangudtryk betyder, eller prøv at følge med, når fire fyre battler i rablende tempo.

2 videoer

Mariachikultur

Mariachikultur

At blive Mariachi går normalt i arv fra far til søn, men sådan var det ikke for José Carlos. Hør ham fortælle om sin dagligdag på Mariachiskolen, kom med en søndag på Plaza Garibaldi og syng karaoke, find ud af, hvor mariachi dragten stammer fra, og kom med til fest for musikernes skytshelgen, Santa Cecilia: dette kapitel handler om mariachimusikernes kulturelle 'broderskab'.

4 videoer

Døden som helgen

Døden som helgen

Mens mexicanerne generelt har et mere afslappet forhold til døden, voksede en kult frem i Tepito sidst i 90'erne, hvor man ligefrem tilbad La Santa Muerte. Hør kultens vogter, Doña Queta,fortælle om sit forhold til La Santa Muerte og dem, der besøger hendes alter, og hør journalisten, der besøgte flere hundrede private tilbedere, fortælle om den indsigt han fik.

2 videoer

Indígenakulturer

Indianske sprog

Indianske sprog

Mexico kan prale af at være et af de lande i verden, hvor der, ved siden af spansk, tales flest forskellige sprog.

Sprogforskeren Almandina Cárdenas fortæller om kulturel og biologisk mangfoldighed og om, hvordan hvert sprog åbner et vindue til en anden verden.

Vælg spanske eller danske undertekster.

Los Altos de Chiapas

Los Altos de Chiapas

Chiapas og Oaxaca er de to stater i Mexico, hvor der lever flest indígenas. Efter en kort introduktion til kolonibyen San Cristóbal de las Casas og de kulturelle fællestræk i Chiapas' højland, får indbyggerne ordet og fortæller om deres liv, historie og kultur. Se introduktionerne til de enkelte afsnit.

Chiapas historie

Chiapas historie

Navnet Erasto Urbina Garcia er tæt knyttet sammen med indígenas-bevægelsens historie i Chiapas. Det er en historie om udbytning, pistolmænd og mordattentater, men også om indígena-kultur, politisk engagement og mod, og om vigtigheden af at lære sprog.

Hans datter Rosa Isabel Urbina Zepeda fortæller historien i 5 videoer.

Teknologi og traditioner i San Andrés Larráinzar

San Andrés Larráinzar er en af de byer i højlandet, hvor man er bevidst om sin kulturarv og fortsætter traditionerne samtidig med, at man lever i nutiden. Andrés Ruiz fortæller i en række videoer om sit liv, sine drømme og byens traditioner.

En mand med planer

En mand med planer

Andrés Ruiz er kun 20, men har lige åbnet sin egen forretning med reparation af mobiler, foto og hvad der ellers er brug for i en landsby i højlandet. Hør ham præsentere sin by, sig selv og sine planer.

Maya rap og rock

Maya rap og rock

Blandt unge er det mere populært at tale spansk end tzotzil, men flere og flere synger rock og rap på deres eget sprog. Hør Andrés fortælle hvorfor han skriver tekster på tzotzil, og hør musikvideoer fra San Juan Chamula og Yucatán.

Karneval og hellige bjerge

Karneval og hellige bjerge

Andrés og Neemías fortæller her om karnevallets traditioner og betydning, og om landsbyens hellige bjerg, Chanalum.

2 videoer.

Mayamytologi & textilkunst i Chiapas

Mayamønstre

Mayamønstre
Huipil antiguo de Magdalena, Chiapas

Selv om ikke alle væverne kender mønstrenes oprindelse, kan der trækkes en linie tilbage til antikke maya-mønstre, som man ser dem afbildet på steler i maya-templer. Mønstrene er hentet fra mayaernes mytologi og verdensanskuelse og er en del af deres kulturelle overlevering.

En textilkunstner i Chiapas

En textilkunstner i Chiapas

Textilkunstneren Carlos Reyes, der selv er fra Mexico City, er i Chiapas for at realisere et kunstprojekt i samarbejde med lokale vævere. Han fortæller her om projektet og om mødet med de lokale vævere, der samtidig er et møde mellem to meget forskellige dele af mexicansk kultur: Carlos Reyes priviligerede middelklassebaggrund og de til tider økonomisk hårdt stillede indígena-vævere.

Vi følger ham til Magdalena, San Juan Chamula og Pantelhó i Chiapas. 3 videoer.

Petrona fra Chamula

Petrona fra Chamula

I San Juan Chamula bliver den lokale kultur og traditionerne meget bevidst bevaret og fornyet. Petrona Pachistán fortæller om den særlige dragt, som gør kvinderne fra Chamula meget genkendelige, om sprog, plantefarver og sit eget arbejde.

Oaxacas kloge hænder

Kunsthåndværk i Oaxaca

Kunsthåndværk i Oaxaca
Máscaras tradicionales de México

Oaxaca er verdenskendt for sine dygtige kunsthåndværkere og mange etniske grupper. Tag med i den cooperative butik Mujeres Artesanas de Oaxaca, og hør en af grundlæggerne, María Aurora, fortælle om sin opvækst i en stor kunsthåndværkerfamilie og om kunsthåndværket i butikken.

3 videoer

Rosa del Mercado

Rosa del Mercado

Midt i byen Oaxaca ligger markedet El Mercado Benito Juárez. Her kan du møde Rosa fra Teotitlán del Valle, der forklarer betydningen af de vævede mønstre i tæpperne og fortæller om hvad hun gør, når hun keder sig på jobbet.

Cada familia tiene su estilo

Cada familia tiene su estilo
Hombre y telar

Byen Teotitlán del Valle tæt på Oaxaca by er berømt for sine smukke plantefarvede og håndvævede tæpper. I Tæpper fra Teotitlán kan du se garn blive spundet, farvet og vævet til de let genkendelige tæpper, der sælges over hele verden.

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok