Kulturer i Mexico City, CDMX

Med sine tæt på 21 mill. indbyggere er La Ciudad de México, eller CDMX som den nu kaldes, en millionby i sværvægtsklassen.

Faren for jordskælv gør, at bebyggelsen med enkelte undtagelser ikke er højere end 6-7 etager i det ældre centrum, mens de nyere jordskælvssikrede kvarterer rager noget højere op. Byen dækker derfor et areal på størrelse med det halve af Fyn, og selv om byen har et veludbygget metro og bussystem, kan det tage timer at nå fra den ene ende til den anden.

Hovedstad for Jordskælv

Hovedstad for Jordskælv
La estación de metro Bellas Artes.

I 1985 ramte et særligt voldsomt jordskælv CDMX. Skælvet målte 8.1 på Richterskalaen, og selv om epicentret var 400 km væk, var effekten på byen enorm. La Torre Latinoamericana blev stående, men en stor del af centrum blev lagt i ruiner. Hvad man byggede derefter, er jordskælvssikret, men jordskælvet er en del af årsagen til, at ikke hele centrum er gentrificeret, som man ellers ser det i andre af den vestlige verdens millionbyer.

I september 2017, på selve årsdagen for det store skælv i 1985, lød sirenerne to gange. Første gang som den gør hvert år for at afprøve de mange sikkerhedsrutiner, man har opbygget gennem årerne for at sikre, at et jordskælv ikke igen får katastrofale følger. Men man var knap færdig med sikkerhedsøvelserne, før den lød igen, og denne gang kom rystelserne så kort efter, at mange ikke kunne nå at tage særlige forholdsregler. Flere af centrums bygninger styrtede i grus og 167 mistede livet (se også más sobre...).

La Torre Latinoamericana, Alameda Central og Bellas Artes

La Alameda ved Bellas Artes blev smukt restaureret i 2012, bla. med hjælp fra rigmanden Carlos Slim (se afsnittet om Economía), men kun et par gader væk ligger forsømte kvarterer med faldefærdige huse.

La Torre Latinoamericana, Alameda Central og Bellas Artes
La Torre Latinoamericana que ha sobrevivido varios terremotos
La Torre Latinoamericana, Alameda Central og Bellas Artes
Bellas Artes y La Alameda Central con sus Jacarandas en flor. Vista desde La Torre Latinoamericana.

El Centro Histórico

Det moderne Mexico er bygget ovenpå aztekernes hovedstad, Tenochtitlán, der med sine 200.000 indbyggerne allerede dengang var en af verdens største byer.

Spanierne ødelagde byen i 1520 og genbrugte en del af stenene, og ser man på Katedralen bagfra, kan man genkende stenene fra Templo Mayor, aztekernes helligdom. Under gaderne omkring El Templo Mayor og Zócalo pladsen dukker stadig arkæologiske fund frem.

CDMX
Templo Mayor de Tenochtitlán con El Zócalo al fondo. Con 200.000 habitantes antes de la llegada de los españoles Tenochtitlán ya era una de las ciudades más grandes del mundo.
CDMX
Cerca de la Catedral las calles están llenas de turistas.
CDMX
El Templo Mayor con La Catedral al fondo.

La Alameda Central

La Alameda Central
La pintura del famoso muralista Diego Rivera.

La Alameda Central blev grundlagt ovenpå en tidligere en aztekermarkedsplads, så det er ikke noget nyt, at folk samles her.

Pladsen med poppel- og jacaranda-træer er også centrum for den berømte muralista, Diego Riveras Sueño de una tarde dominical en La Alameda Central fra 1946-47. På maleriet flokkes skikkelser fra Mexicos historie: La Malinche og Porfirio Díaz krydser veje med figurer som La Calavera Catrina, ogDiego Rivera har desuden malet sig selv i barneskikkelse foran sin hustru, Frida Kahlo.

Maleriet befinder sig på Museo Mural Diego Rivera på den ene ende af La Alameda-pladsen. Her beundres maleriet på museet.

Kulturer i CDMX - afsnit i kapitlet

CDMX lokker stadig flere indbyggere til fra hele landet. Tilflytternes 'bagage' af kulturer smelter sammen og giver storbyen det mangefarvede udtryk, der møder den besøgende. Her i kapitlet finder du et par af dem.

Indenfor gåafstand kan man bevæge sig fra Zócalos stilige butikker og dyre restauranter, drikke hinanden under bordet i Tequila og hyre Mariachis på Plaza Garibaldi, høre rap eller opera i parken ved Bellas Artes eller besøge Doña Quetas tempel for La Santa Muerte i Tepito kvarteret. Bortset fra, at man af sikkerhedshensyn bør tage en taxi derud, hvis man altså kan finde en, der tør at køre turen...

Slang og rap

Slang og rap

Bellas Artes er mødested for unge fra hele Mexico City, der skater, battler på rap eller bare hænger ud.

Find ud af, hvad de forskellige mexicanske slangudtryk betyder, eller prøv at følge med, når fire fyre battler i rablende tempo.

2 videoer

Mariachikultur

Mariachikultur

At blive Mariachi går normalt i arv fra far til søn, men sådan var det ikke for José Carlos. Hør ham fortælle om sin dagligdag på Mariachiskolen, kom med en søndag på Plaza Garibaldi og syng karaoke, find ud af, hvor mariachi dragten stammer fra, og kom med til fest for musikernes skytshelgen, Santa Cecilia: dette kapitel handler om mariachimusikernes kulturelle 'broderskab'.

4 videoer

Den Hellige Død

Den Hellige Død

Mens mexicanerne generelt har et mere afslappet forhold til døden, voksede en kult frem i Tepito sidst i 90'erne, hvor man direkte tilbad La Santa Muerte, Dødshelgenen eller Den hellige død. Hør Doña Queta, en af de første devotas fortælle om sit forhold til La Santa Muerte og om dem, der besøger hendes alter.

2 videoer

Más sobre... Muralistas mexicanas

Efter den mexicanske revolution opstod en kunstbevægelse, der udviklede sig op gennem 1930'erne med det klare mål at bringe kunsten ud til folket: muralisterne. Kunstnernes murmalerier havde ofte kritisk socialt indhold, og de fleste af murmalerne var politisk engagerede. Diego Rivera er nok den, der er mest kendte i Europa, og bl.a. hans illustrationer af Mexicos historie kan ses på Palacio Nacional i Ciudad de México; andre af de førende navne er David Alfaro Siqueiros og José Clemente Orozco. Mere om muralistas de hoy på siden om slang og rap på Bellas Artes.

 

Más sobre... Muralistas mexicanas
Padre e hijo delante de mural de Diego Rivera en Palacio Nacional, CDMX
Más sobre... Muralistas mexicanas
Padre con su hijo en brazo le enseña los murales impresionantes sobre la historia mexicana.

Más sobre: rystelser og jordskælv

CDMX
At jordskælv er ikke et særsyn i Mexico, ses bla. på barer og restauranter. Ved siden af skiltningen af brandudgange, ses flugtruter i tilfælde af jordskælv
CDMX
En todos lugares públicos existen un punto de encuentro en caso de terremotos. Aquí delante de UNAM, La Universidad de México
CDMX
En del af vejene omkring Xochimilco, mexicanernes yndede søndagsudflugtsmål, kollapsede under jordskælvene i september 2017. Den primære årsag mener man er, at der i årevis er pumpet for meget grundvand op.

Jordskælvet, der ramte Mexico fredag d. 8 september 2017, målte også 8.1 på Richterskalaen, men epicenteret lå i det sydlige Mexico, så skaderne var størst dér. Det betød dog ikke, at hovedstaden gik i fri i denne omgang.

Den 19 september 2017, netop på årsdagen for det store jordskælv i 1985 og et par timer efter, at man havde afholdt den årlige beredskabsøvelse for jordskælv, lød alarmerne igen, samtidig med at et nyt jordskælv rystede millionbyen. Dette jordskælv målte 7.1 på Richterskalaen, men da epicentret i denne omgang lå i Puebla, kun ca. 150 km væk, fik det flere bygninger til at styrte i grus og veje til at kollapse. Hårdest gik det igen ud over centrum og området omkring Xochimilco.

Den store forskel fra dengang til nu er bevidstheden både om jordskælvssikring af bygninger og om sikkerhedsadfærd i befolkningen. Alle offentlige steder har nu jordskælvsstrategier, og denne gang begrænsede dødstallet sig til 305 (167 i Ciudad de México) mod de 10.000 mennesker, der efter jordskælvet i 1985 blev meldt døde og savnede.

Til gengæld gav katastrofen anledning til et kæmpe solidaritetsarbejde i byen. Folk organiserede sig i hjælpebrigader, donerede vand og tæpper, eller smurte sandwich til hjælpebrigaderne.

Læs mere om solidaritet og nødhjælpsarbejde i forbindelse med jordskælvet.

Følg med i seneste jordskælv i Mexico på UNAMs side

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok